En sangfugl til jorden

 

- Spekulasjonene om overdose har rast siden Whitney Houston ble funnet død i et badekar på et hotellrom. Men ettertiden vil huske henne for hennes helt enestående sangtalent, skriver Eivind Algrøy.

Få dager før Grammy-utdelingene sitter en rekke kjendiser i salen og nyter Kelly Prices musikk, idet Whitney Houston uanmeldt entrer scenen. De to, som har sunget sammen før, synger noen strofer av gospelsangen Jesus Loves Me, slik Whitney sang den i filmen The Bodyguard. Dette blir Whitneys siste offentlige opptreden. To dager senere kommer nyheten om at pop-legenden er funnet død i badekaret på sin suite i Beverly Hilton Hotel.

Lørdag tar familien farvel med Whitney Houston i en privat minnestund.

– Dette er familiens beslutning. De har delt henne med offentligheten i mer enn 30 år, nå skal de si farvel med sin datter, sin mor, sier begravelsesagent Carolyn Whigham til Rolling Stone.

Tro

Når familien skal ta farvel, skjer det i New Hope Baptist Church, kirken der Whitney startet sin gospelkarriere som 11-åring. Ringen sluttes symbolsk ved at hun bisettes i omgivelsene hun begynte i, utenfor rampelyset, midt i en troende forsamling.

New Hope har allerede arrangert minnegudstjenester, der menighetens medlemmer og andre pårørende har vært invitert. Blant de deltakende var den kjente borgerrettighetsaktivisten og pastoren Jesse Jackson.

Spekulasjonene rundt hennes tro har vært mange og varierte. Ikke minst etter hennes død har spørsmålet om hun var en kristen, florert på internett. Selv sa sangeren at troen hjalp henne gjennom de vanskelige periodene i livet, og hun medgir at livet ikke ble slik hun selv ønsket det.

Mange av hennes nære venner står fram og forteller om en kvinne som både talte i tunger og sang lovsanger. Hennes offentlige karriere er utvilsomt sterkt preget av sanger om den kristne tro. Kanskje er framførelsen av nettopp Jesus Loves Me i filmen The Bodyguard det mest kjente eksempelet på dette.

Gospel

Gospelen dominerte Whitneys bakgrunn. Både moren, Cissy Houston, og flere andre i slekten var framtredende gospelsangere. Whitneys fadder var ingen ringere enn souldronning Aretha Franklin. Likevel var det den nærliggende men ytterligere kommersialiserte r&b-sjangeren som skulle skape karrieren hennes. Da tilbudene fra musikkbransjen begynte å komme holdt Cissy Houston først igjen, fordi Whitney skulle gjøre ferdig skolegangen. Da hennes første album, Whitney Houston, ble sluppet i 1985 var imidlertid suksessen et faktum.

Stemmen

Det er utvilsomt Whitneys enestående stemme som gav henne innpass blant stjernene. Tilnavnet «The Voice» (stemmen) sier sitt om at naturtalentet hennes har gjort inntrykk.

– Få andre vokalister ville sluppet unna med 45 sekunder uten noe form for akkompagnement. Men Houstons sterke versjon av Dolly Partons «I Will Always Love You» er en kraftoppvisning, skrev Rolling Stone da de i 2008 kåret henne til en av historiens 100 beste sangere.

Borgerrettigheter

Menigheten Whitney vokste opp i har vært sterkt engasjert i borgerrettighetssaken. En del av Whitneys ettermæle er at hun gav afroamerikanere innpass på nye kulturarenaer. Hun var blant annet en av de første fargede kvinnene på framsiden av magasinet Seventeen, da hun i en periode tidlig på 80-tallet arbeidet som modell.

Sammen med Michael Jackson ble hun en av svært få fargede artister som fikk dominere MTV og andre musikkanaler midt på 80-tallet. Hun fikk også slippe til på de populære Late Night Shows, et marked som også var vanskelig tilgjengelig for artister med hennes bakgrunn. Hun opptrådte dessuten flere ganger på tilstelninger arrangert av Sør-Afrikas den gang nyvalgte president, Nelson Mandela.

I tillegg til å være modell og musiker har mange opplevd Whitney på skjermen. Filmen The Bodyguard, der hun spilte sammen med Kevin Costner, ble en stor suksess. Enda større suksess hadde hun imidlertid med filmmusikk, både til The Bodyguard og gospelmusikken som fulgte med filmen The Preacher's Wife. Filmmusikken til sistnevnte skal være blant de mestselgende gospelalbum noensinne.

Fakta Whitney Houston (1963-2012)

R&b-artist, sterkt påvirket av gospelsjangeren. En av de mest prisbelønnede artistene noensinne, særlig for hennes markante stemme. Gav ut seks studioalbum og to album med filmmusikk, i tillegg til samlealbum og singler. Spilte i fem filmer, inkludert Sparkle (2012), som vil bli lansert etter hennes død. Tross hennes kristne livssyn ble Whitney Houston stadig oftere forbundet med narkotika- og alkoholmisbruk utover på 1990-tallet. Hun ble funnet død i et badekar 11. februar. Dødsårsaken er ikke offisielt kjent.

Av Eivind Algrøy
©Eivind Algrøy/Damaris Norge

Denne har også stått på trykk i avisen Dagen 16/02-12

Relevante tekster 
Tittel:En sangfugl til jorden
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå