Reflektert rock

 

Et av verdens største rockeband slapp sitt syvende album sist helg. Gjennom 16 år har bandet Foo Fighters jobbet hardt med utgivelser, turneer og festivaler. Nå er det fire år siden sist plate, og de er sterkt tilbake med et album som av flere anmeldere blir kalt det beste til nå. Albumet har fått navnet Wasting Light, og presenterer noe nytt musikalsk samtidig som det virker mer gjennomtenkt. Selve innspillingen foregikk hjemme i garasjen til frontfiguren Dave Grohl (42), noe som tilfører en rå og virkelighetsnær følelse. Hele albumet handler om livets sårbarhet og det at alle en dag vil møte døden. I sangtekstene stilles det dype spørsmål om temaer som skyld, anger og ansvar.

I motsetning til «rocke-imaget», som ofte innebærer et liv med festing og rusmidler, er Dave Grohl gift og har to barn, og omtales som «rockens hyggeligste mann». Han sluttet med narkotika da han var 20 år, og sier han har sett for mange venner dø av overdoser. Grohl startet Foo Fighters etter at bandet Nirvana ble oppløst da frontfiguren Kurt Cobain tok sitt eget liv. I Nirvana spilte Grohl trommer, men etter Cobains selvmord dukket det opp for mange vonde minner, noe som førte til at han ønsket forandring. Derfor ble Grohl vokalist, låtskriver og frontfigur i Foo Fighters. Selv ønsket han ikke å snakke om Nirvana og Cobains selvmord før etter to år, og siden har han heller ikke sagt særlig mye om det. Først nå dukker det opp refleksjoner rundt prosessen Grohl har gått gjennom, og flere spørsmål. I musikkbladet Q Magazine beskrives Wasting Light som lyden av Dave Grohl som «ser livet sitt i en større sammenheng».

Sangen «These Days» er en av de beste Dave Grohl har laget, ifølge ham selv (Q Magazine). Teksten fokuserer på at livet har en slutt og at hjertet en dag vil slutte å slå: « One of these days the ground will drop out from beneath your feet / One of these days your heart will stop and play its final beat » . Videre problematiseres enkle løsninger som å si at det å dø er greit. Det kan virke som sangteksten har en brodd mot de som ønsker å glatte over det vanskelige og vonde i livet. I tillegg fremheves livets skjørhet og sårbarhet: « Easy for you to say / Your heart has never been broken / Your pride has never been stolen / Not yet not yet ».

«I Should Have Known» handler også om døden. En av Grohls nærmeste venner, Jimmy Swanson, døde av en overdose i 2008. Selv om sangen først og fremst fokuserer på Swansons død er det ikke usannsynlig at det også finnes ekko fra Cobains selvmord. Det er neppe tilfeldig at den tidligere bassisten i Nirvana, Krist Novoselic, er hentet inn til akkurat denne sangen. Teksten reflekterer både anger og selvforakt. Hvor var jeg? spør Grohl. Det kan virke som Grohl også får utløp for sinne og mener både Swanson og han selv var ansvarlige for det som skjedde. Swanson skulle søkt hjelp og Grohl skulle skjønt hvor alvorlig problemet var. Samtidig kan det virke som det er vanskelig å tilgi siden Grohl flere ganger synger at han ikke klarer å tilgi helt ennå. Musikken uttrykker en oppgitthet med en spiral som blir stadig tyngre. Sangen ender med at Grohl tar hele ansvaret, om enn ikke skylden, og de siste ordene som synges er at han burde ha visst om det.

I sangen «Walk» synger og halvveis roper Grohl med en intensitet som det er vanskelig å være uberørt av om at han ikke ønsker å dø: «I'm on my knees, I'm waiting for a sign / Forever, whenever / I never wanna die / I never wanna die / I'm on my knees / Never wanna die ». I et intervju med musikkmagasinet Guitarworld sier Grohl: «Det er noen ting du ikke ønsker å si høyt, men av en eller annen grunn er det greit å synge om det sammen med 10 000 mennesker.» Er det slik at vanskelige og eksistensielle spørsmål kan være enklere å ta opp gjennom sanger og konserter? Med Wasting Light leverer Foo Fighters både velformulerte refleksjoner, og musikk som gir dybde til ordene. Mange vil nok kjenne seg igjen i spørsmålene som stilles. Det gis ingen tydelige svar på Wasting Light, men spørsmålene dirrer i luften også etter musikken har stoppet. Kanskje vil det utfordre lytterne til å søke svar som det er mulig å leve og dø på.


Av Chris Wales og Halldis Bjerkvik Volle
© Chris Wales og Halldis Bjerkvik Volle / Damaris Norge

Artikkelen har også stått på trykk i Dagen, 14.april 2011

Relevante teksterTittel:Foo Fighters
Platetittel: Wasting Light
Artist: Foo Fighters
Utgivelsesdato: 08.04.2011
Plateselskap: RCA / Sony Music
Tidligere utgivelser: Foo Fighters, The Colour and the Shape, There Is Nothing Left to Lose, One by One, In Your Honor, Skin and Bones, Echoes, Silence, Patience and Grace, Greatest Hits
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå