Justin Bieber

 Tweensidolet


Justin Bieber. Bare navnet sender skjelvinger langt inn i hjerterøttene på en hel generasjon småjenter. Det er slett ikke uvanlig å se jenter på Facebook som har endret profilnavnet sitt til Bieber. Han er kanskje det største ungpikeidolet på mange tiår.

Justin lærte seg selv å spille trommer som treåring hjemme i Ontario, Canada. Hans mor, Pattie Mallette, oppdro ham alene. Gutten begynte på teater, og moren filmet da han sang. Som 12-åring fremførte han låter av kjente artister som Ne-Yo og Chris Brown, og mamma Mallette begynte å poste disse filmene på YouTube for å vise familien sønnens talent. Det var begynnelsen på en historie som foreløpig ikke har noen ende. For videoene ble helt tilfeldig plukket opp av manager Scooter Braun, som trodde at han så på tidlige klipp av superkjendisen Justin Timberlake. Braun lette til han fant Bieber, og overtalte Mallette til å sende gutten til Atlanta som 13-åring. Managerens råd førte til at Bieber fortsatte å publisere filmer på YouTube i stedet for å gå rett på plateutgivelse, og det tok ikke lang tid før Justin hadde en hel skare av fans som bare ventet på stadig nye klipp. Etter hvert ble det en hel katalog av musikksnutter, og oppmerksomheten nådde ufattelige høyder. Manageren opprettet så kontakt mellom den unge gutten og superstjernen Usher. Derfra var veien kort til en platekontrakt.
Det aller første som skiller Justin Bieber fra andre, amerikanske barnestjerner er at han ikke har store selskaper som Disney eller Nickelodeon i ryggen, eller har vært med på et talentshow som Idol. Miley Cyrus og Jonas-brødrene har alle begynt som TV-stjerner først, musikken var underordnet. Bieber ble kjent for musikken først.

Det andre er veien til stjernestatus. Den første singelen, ”One Time”, gjorde det ikke særlig bra – før også den ble lagt ut på YouTube. Der hadde nå Bieber en fast følgeskare på 40 millioner mennesker, og vips – singelen gikk rett inn på hitlistene.

Nå er Bieber 16 år. Han er snart ferdig med en turné som dekker hele USA og Canada, og har opplevd at opptredener måtte avlyses fordi fans gikk av skaftet og begynte å skade hverandre. Oppfølgeren til debut-CDen ”My World” kom i mars, rett og slett kalt ”My World 2”. Ingen andre navn blir søkt opp så ofte på Internett som Justin Bieber.

Justins tekster tar opp allmenne tema som kjærlighet og svik, vennskap og hverdager. Tekstene kan nok fremstå som en smule veslevoksne med tanke på at både sangeren og målgruppen er unge tenåringer. Samtidig sier de noe om at følelser er like reelle, like gode og like forvirrende for en trettenåring som for en voksen. Spørsmålet er om de har verktøy til å takle dem, både på godt og vondt. Nettopp derfor er det viktig å ta denne delen av populærkulturen på alvor, selv om den preges av hjerte-smerte og en rekke andre klisjeer. En av de største hitene, ”Baby”, gir oss et tydelig eksempel. Selv om historien muligens ikke er direkte hentet fra eget liv, beskriver den en opplevelse mange kjenner seg igjen i: En gutt fant sin første kjæreste som 13-åring, og det var en altoppslukende erfaring. Han er i ferd med å forsone seg med at det ikke lenger er dem, men synes det er trist at de ikke en gang kan være venner. Løsningen er å forsøke å ta på seg en maske: ”And I wanna play cool, but I’m loosin’ you”. Som barn er det naturlig å uttrykke smerten man kjenner på, men som ung tenåring er det et poeng å skjule det som gjør vondt for å beholde et image.

Det tredje som skiller Bieber fra resten av tenåringenskjendisene, er hvordan fansen oppfatter ham. Han kommer fra et hjem der moren ba til Gud om at han måtte bli en moderne Samuel, en røst til sin samtid. Da hun ble kontaktet av Braun, brukte hun mye tid i bønn for å bli trygg på at dette var veien for sønnen. Fansen gir uttrykk for at en slik bakgrunn gjør at Bieber oppfattes som ekte, som ”hjemmelaget”, ikke et oppkonstruert produkt. Jim Farber i New York Daily News undres hvorfor Bieber har blitt en så stor hit hos små jenter. Han påpeker at 90-tallets trend var at tenåringsidolene ble tøffere, og alt dreide seg mer og mer om sex.

- Men nå når hip-hop er i kommersiell tilbakegang, bringer stjerner som Bieber oss tilbake til de klassiske tyggegummidagene på 60- og 70-tallet – da […] ingenting gikk lenger enn å klemme og å holde hender.
Det er fascinerende, at midt i alle strømlinjeformede markedsføringstiltak, midt i den medieskapte stjerneverdenen, er det en ung gutt som oppfattes som den største av alle – mest fordi han ikke gjør seg til.

- Virkeligheten er ikke perfekt, sier Justin selv til musikkanalen MTV.
- Mitt album gjenspeiler det. Du må bare gjøre det beste ut av det du har.


Av Anne Solfrid Brennhovd
© Anne Solfrid Brennhovd, Damaris Norge

Artikkelen har også stått på trykk i avisen DagenMagazinet 09.11.10

Relevante tekster
Artist: Justin Bieber
Tidligere utgivelser: My World (2009), My World 2.0 (2010)
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå