Whitney Houston - I look to you

 


Sann oppreisning


Historien er som skapt av Hollywood. Fra suksess til fiasko og tilbake igjen er en vanlig manusoppskrift, men denne gang oppdager vi en uvanlig ingrediens.


- Det finnes en historie som fortelles rundt i verden, om en sanger som forbløffet verden med sin stemme. Når hun etter en strålende karriere som filmstjerne og musikkartist ankommer himmelen, vil den Allmektige kaste ut englekoret og si: "Syng den der fra The Bodyguard" igjen, Whitney.
Historien er hentet fra en amerikansk blogg, og mange medier har hatt det samme gjennomgangstemaet i det siste.

For en uke siden opplevde nemlig verden et av de største comeback vi noen sinne har sett fra underholdningsindustrien. Whitney Houston, sangeren som ble kalt "The Voice", lå paddeflat i mange år. Livet hadde gått i grus, medievinden snudde mot henne, karrieren var preget av flere mageplask, ekteskapet var tilsynelatende en volds- og narkotikakatastrofe. Vi kjente ærlig talt på en blanding av dyp medlidenhet og avsmak hver gang forsidene fortalte om en ny skandale.   

- I 60-årene var det Aretha Franklin, i 70-årene var det Barbra Streisand. I 80- og 90-årene var det Whitney Houston. Ingen kan sammenlignes med denne legendariske sangerinnen, har en fan skrevet på Houstons hjemmeside, et sitat som summerer opp Houstons karriere. En ekstraordinær stemme, et nydelig ytre og stor suksess både med musikk og etter hvert i filmene vant manges hjerter og flere priser enn noen annen artist. Det da er heller ikke mange som har fått smake på medaljens bakside i samme grad som denne sangerinnen. Enten det nå kom av sjalusi eller skuffelse var det harde ord som dømte henne da det hele raste sammen.

Så kom høsten 2009, og en ny platelansering. Skepsisen var stor, hvordan stod det til med sjel og stemme?
- Dette er historie, Whitney. Et fantastisk album. Tenk hvilket håp dette gir til dem som tror at de ikke kan ordne opp i livet sitt, melder en tilhenger. En annen kommenterer at hun ikke er kristen selv, men elsker tekstene om tro og tillit som Whitney igjen har lagt vekt på.

Noe av det fascinerende i forhold til Whitneys comeback er teksten på sangen hun velger som den første balladen. Dagene som beskrives i teksten er mørke, desperasjonen ligger tykk og klam, men når hun løfter øynene ser hun på noe som gir henne ny kraft. Singelen heter "I look to you", og er formet som en bønn til himmelens Gud. Alle veier hun selv har valgt, har endt i anger. Men når all styrke er forsvunnet, finnes det bare en ting å gjøre: Å løfte hodet og se på den Herre som kan gi ny kraft, ny sang, ny frihet.

I flere av tekstene erkjenner hun at fortiden har vært smertefull. I "I didn't know my own strength" heter det at hun mistet kontakt med sjelen, hadde ingen steder å gå, og trodde hun ville knekke sammen. Men hvordan klarte et såret vesen å reise seg igjen? Fordi troen holdt henne i live. Det hun behøvde fantes ikke i alt utenfor, men i håpet i hjertet.

Hvilket håp er det som kan gi ny styrke til et nedbøyd menneske? Det er ikke alle populærkulturelle tekster som har så klare referanser som denne sangen, men tenk på historien om Moses og slangen som alle som var i ferd med å miste livet måtte se på for å leve. Jesaja skriver om Gud som vil vekke nettopp de nedbøydes ånd til liv og gjøre de knustes hjerter levende.

Historier som ender godt gir oss håp til vårt eget liv, trøst i situasjoner som ser uoverkommelige ut. Men der fiksjonens løsninger finnes i menneskers egenskaper, i kjærligheten, i en knyttet neve, kort sagt, i upålitelige verktøy, viser Whtiney til en evig løsning. Alt som behøves er å løfte hodet og se på redningsmannen. Hvilket håp! Hvilke løfter er knyttet til en slik oppreisning. Nettopp det som i verdens øyne ser ødelagt ut har Gud valgt ut.  

Vi har før sett kjente personer som ynder å referere til Gud når det passer inn i karrierebyggingen. La oss likevel legge mistanken til side og bruke platen som et utgangspunkt for å kunne peke på Ham som kan gi virkelig oppreisning. Om en liten uke har talkshowdronningen Oprah Winfrey premiere på sin 24. sesong. Hele showet er viet til et intervju med Whitney, det første på syv år. Oprah knytter store forventninger til intervjuet. Det samme gjør vi som ber om at Jesus må bli synlig gjennom en historie om hvor virkelig oppreisning finnes.

Av Anne Solfrid Brennhovd
© Anne Solfrid Brennhovd/Damaris Norge


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert under spalten Kulturblikket i DagenMagazinet 7. september 2009.

Relevante tekster
Platetittel: I look to you
Artist: Whitney Houston
Utgivelsesdato: 31. august 2009
Plateselskap: Sony BMG
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå