Pearl Jam - Backspacer

 


Betydningen av vennskap


18 år etter den første studioplaten, Ten, kommer Pearl Jams niende album ut. Bandet har aldri vært redd for å fortelle hvor skapet skal stå, men på Backspacer er tonen noe lysere enn tidligere.


I dag er musikk mer tilgjengelig enn noensinne, og vi lytter som aldri før. Små spillere med uendelig lagringskapasitet, der ethvert album er tilgjengelig for nedlasting, gjør at musikk uten tvil må være den hyppigst konsumerte kunstformen, særlig blant unge. Selv om musikk ofte fungerer som et lydteppe i butikker, på bussen eller mens en utfører andre oppgaver, er den bærer av holdninger og budskap slik annen kunst er det. Derfor er det like viktig med et bevisst forhold til musikk som til for eksempel film og tv.

Rett til topps
Påfallende mange Pearl Jam-anmeldelser begynner med "Dette er det beste PJ-albumet siden..." Faktum er at alle album Seattle-bandet har gitt ut, har kommet inn på første eller andre plass på den amerikanske Billboard-listen, med unntak av Riot Act som kom på en femteplass. Pearl Jam var et av nitti-tallets mest populære rockeband, og årene har ikke lagt en demper verken på kvalitet eller popularitet. Backspacer kom ut i høst, og igjen tronet bandet på toppen av Billboard.

Upolert og energisk
Med Backspacer finner Pearl Jam tilbake den enkle, rå og upolerte musikken, der veien fra ide til ferdig resultat er kort. Litt av æren for denne renessansen må nok produsent Brendan O' Brien få, han jobbet også med bandet på Vs (1993). Resultatet er at ideene både musikalsk og lyrisk blir mer tilgjengelige enn for eksempel på Binaural (2000).

En gladere Vedder
Samtlige sangtekster er signert Eddie Vedder, og flere anmeldere har bemerket at tekstene virker mer optimistiske enn noensinne. I en kommentar til dette sier Vedder at "Jeg har forsøkt å ha en optimistisk tone opp gjennom årene, men jeg tror det kommer til å bli lettere nå" - med henvisning til skiftet av president i USA. Vedder har gjennom sin karriere levert tydelige politiske budskap om alt fra selvbestemt abort og Bush-motstand, til miljøaktivisme og fattigdom.

På Backspacer ligger tekstene for det meste på det mellommenneskelige planet, (selv om enkelte fraser har tydelige hentydninger til politikk). "The Fixer" er en sjarmerende og god låt om menn som mener at alt kan fikses: "If something's old I wanna put a little shine on it (...) When something's lost I wanna fight to get it back again". "Breathe" er en rolig folk-inspirert sang, tydelig preget av arbeidet Vedder gjorde med filmmusikk til Into the Wild (2007). Sangen handler om å gripe anledningen til å fortelle ens kjære at de er elsket, før det er for sent.

Vennskap
En særlig sterk tekst er "I'm gonna see my friend", som tydelig beskriver avhengighet, rus og fornektelse - muligens også med et spark til en amerikansk kultur med overforbruk av smertestillende. I klartekst blir det sagt at begjær, smerte og framtidsfrykt kan lede et menneske inn i rusmisbruk."Do you wanna hear something sick, we are but victims of desire (...) Gonna take me an astral plane, gonna tunnel through denial". Dette pareres imidlertid av refrenget: "I'm gonna see my friend, make it go away". Kontrasten mellom det angstfylte og kyniske verset og det sterke refrenget skaper en kime av håp, ifølge Eddie Vedder selv.

Kraften i vennskap
Jeg tror det er rett at smerte, ensomhet og begjær kan gjøre at mennesker søker mot rusmidler som virkelighetsflukt. Men disse utfordringene møtes best innen rammen av et sterkt og gjensidig vennskap. "I'm gonna see my friend" kan hjelpe oss til å tenke etter - lever vi slik at venner kjenner at de kan oppsøke oss dersom de går gjennom en tøff periode? Blir vi skremt av andre menneskers problemer, eller er vi villige til å stille opp og bety en forskjell? Det kan også være en utfordring til selv å våge å oppsøke gode venner når livet blir tøft, og ikke velge andre mer lettvinte løsninger i en samtid der smerte for enhver pris unngås.

Vennskap og omsorg
"En venn viser alltid kjærlighet", leser vi i Ordspråkene i Bibelen, og Paulus skriver at en kristen skal være vennlig mot alle. Det er grunnleggende i kristen tro at siden Gud ikke gjør forskjell på folk, skal heller ikke vi gjøre det. Her utfordres vi daglig.  Mange kristne er gode forbilder og har opp gjennom historien tatt utfordringen om å være venn for mennesker i nød. Et aktuelt eksempel er Leiv O. Holstad. Han grunnla Maritastiftelsen, som arbeider blant rusmisbrukere. I år har de 25 års-jubileum, og kan se tilbake på mange forandrede liv.

"I'm gonna see my friend, make it go away", synger Pearl Jam. Måtte vi ta utfordringen om å vise sann omsorg og være virkelige venner.

Av Eivind Algrøy

© Eivind Algrøy/Damaris Norge


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert under spalten Kulturblikket i DagenMagazinet.


Relevante tekster
Genre: Alternativ rock
Platetittel: Backspacer
Artist: Pearl Jam
Utgivelsesdato: 20.09.2009
Plateselskap: Universal Music Group
Produsent: Brendan O'Brien
Tidligere utgivelser: Ten, Vs, Vitalogy, No Code, Yield, Binaural, Riot Act, Pearl Jam (i tillegg kommer en rekke livealbum)
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå