Alicia Keys - The Elements of Freedom

 


Frihet fra forventningene


Alicia Keys klarte ikke å jobbe med en ny plate før hun hadde funnet ut hvordan hun var bundet i livet sitt. På splitternye The Elements of Freedom formidler hun nettopp hvordan hun fant frihet.


Sanger, pianist og låtskriver Alicia Keys startet karrieren med platen Songs in A Minor som solgte 12 millioner eksemplarer, og hun fortsatte på samme nivå. Den tredje platen solgte 742 000 eksemplarer på syv dager bare i USA. Keys har hele tiden vært utrolig populær også her i Norge. Konserten hun hadde på Quartfestivalen i 2004 har blitt kalt "smått legendarisk", og særlig i etterkant av denne har hun fått en høy stjerne her til lands. Den andre singelen hun gav ut fra sin helt nye fjerdeplate The Element of Freedom; Try Sleeping With A Broken Heart, gikk rett til topps på iTunes i Norge i november.

Det gjennomgående temaet i tekstene på The Element of Freedom er omkostningene og friheten som følger det å våge å gjøre hva man selv vil, uten å la seg binde av hva andre forventer. Platen ble til da hun kjempet nettopp med hva hun ville gjøre og hvordan det kunne gjennomføres, og nøkkelen ble å tillate seg selv å være fri fra andres forventninger. Allerede i innledningen hun leser som et førstespor, gir hun litt av svaret på hva frihet er for henne:

"And the day came
When the risk it took
To remain tight and closed in the bud
Was more painful
Than the risk it took to bloom
That's the element of freedom"

Temaet synes like vesentlig for henne enten det gjelder hvordan hun ønsker å utøve musikken sin eller hvordan hun forholder seg til kjærligheten. Det gjelder å ta sjanser, å gjøre det beste ut av det man har her og nå, og ikke være redd for å falle. I Unthinkable beskriver hun for eksempel kjærligheten slik:

"Why give up before we try
Feel the lows before the highs
Clip our wings before we fly away"

Tingene og det materielle blir uviktig, som hun beskriver i Doesn't mean anything: "Take these material things, they don't mean anything now that you've gone."

Det finnes så mange beskrivelser av frihet innenfor popkulturen at det er vanskelig å unngå flosklene. Men Keys poengterer selv i et intervju med Billboard Magazine at hun har en bevisst mening med å bruke denne ledetråden:
- Jeg har eliminert alle grenser og sperrer, slik at du kan føle friheten din og uttrykke den på alle måter du kan.
Slik ønsker hun å ikke bare være fri for sin egen del, men å dele erfaringen med lytteren og oppfordre andre til å bryte med det som måtte binde fast. Spranget som for Keys representerte frihet, var å våge å vise både hvor sterk hun kan være, og hvor svak man kan bli nettopp ved å vise sin styrke. Keys forteller til Billboard Magazine at prosessen hun gikk gjennom før platen, begynte med et behov for å hedre seg selv, å kunne være seg selv fullt og helt med alt hva det innebærer. Flere plateanmeldere har også kommentert at både tekst, stemme og arrangement denne gang spenner over et stort følelsesregister, fra det sårbare til det tøffe. Det er interessant å merke seg at hun, som tilsynelatende har kontroll på alt, våger å sette ord på hvor vondt det er å ikke ha kontroll over andres handlinger og følelser. For eksempel sier hun at "I try to act mature, but I am a baby when you leave". På samme tid gjør hun det helt klart at hun i høyeste grad tar kontroll over sitt eget liv: "All of my friends think I am crazy, but I don't care".

Det er en smal knivsegg Keys balanserer på, i likhet med alle oss andre. Det å våge å invitere andre inn i livet åpner for både gleder og sorg, og det hender ikke sjelden at vi blir såret. Det betyr mye å vite at man er akseptert av dem som står nærmest. Dog er det prisverdig å driste seg til å la menneskefrykten falle slik at man tør å være den man er skapt til å være.

Vi er midt inne i en høytid som minner oss om at vi har fått lov til å feste ankeret utenfor oss selv. Der Keys' frigjøring dreier seg om fravær av grenser, får vi gjennom julens budskap se hvordan Gud gir oss frihet gjennom å gi oss Sønnen som ankerfeste. Jens Bjørneboe sa i en tale at ingen gir oss frihet, vi må ta den selv. Det kan synes som om friheten Keys beskriver er uendelig, og at det er opp til hver enkelt å gjøre seg fri. Men Bibelen forteller at vi er frigjort til frihet. Suverent uavhengig både av min evne til å overbevise meg selv, eller av hva andre måtte mene og tro, så er ansvaret for den virkelige friheten tatt fra meg. Alicia Keys peker på noe viktig; vi er ikke det vi var ment å være, og vi behøver noen ganger å ta et steg bort fra det trygge. Men hun bommer med siktet ved å se innover i stedet for å se oppover.

Av Anne Solfrid Brennhovd
© Anne Solfrid Brennhovd/Damaris Norge

Artikkelen har også vært trykket i Kulturblikket i Dagen Magazinet 28.12.09


Relevante tekster
Genre: Pop / R&B
Platetittel: The Elements of Freedom
Artist: Alicia Keys
Utgivelsesdato: 15. desember 2009
Plateselskap: J Records
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå