Ozzy Osbourne - Dreamer

 


Oppsummering

Sangen Dreamer, som er skrevet av Ozzy Osbourne ved hjelp av Marti Fredriksen og Mick Jones, finner vi på Ozzy Osbournes album Down To Earth som kom 16. oktober 2001. Sangen beskriver en oppgitthet over menneskenes manglende evne til å ta vare på jorden og leve i fred med hverandre. Den uttrykker også et håp om at vi en dag skal klare å gjøre verden til et bedre sted å leve i. Sangen ble skrevet på slutten av 90-tallet, men først utgitt etter terrorangrepet 11. september 2001. I teksten kan man finne pekere til John Lennons berømte sang Imagine som også sier noe om det å drømme om en bedre verden.
Dreamer er blitt en klassiker for Ozzy-fans. Det er en heavy-ballade med et behagelig lydbilde, og tekstens innhold er noe mange vil kunne identifisere seg med.

Teksten på hele sangen Dreamer finner du her.


Bakgrunn

John Michael "Ozzy" Osbourne (f. 1948) er en musiker opprinnelig fra England, men som flyttet til USA på midten av 70-tallet. Han var vokalist i heavy metal-bandet Black Sabbath. Osbourne har slitt med tungt narkotikamisbruk og et utsvevende liv, og uttrykket "sex, drugs and rock'n roll" har han vel sånn sett levd ut til fulle. Men med hjelp fra sin kone og manager Sharon klarte han å få kontroll på misbruket, og etablerte seg etter hvert som en soloartist under navnet Ozzy Osbourne.
Hans bakgrunn er fra den fattige arbeiderklassen i Birmingham, og den aggressive formen for rock som Black Sabbath og Ozzy Osbourne utviklet vokste ut fra en frustrasjon som lå i den stille arbeiderklassen. Musikken deres ble etter hvert kombinert med symbolikk knyttet til mørke krefter og symboler hentet fra satanisme uten at de selv hadde et seriøst engasjement i den retning. Media likte dette uttrykket og spilte videre på det, og slik ble et image skapt som ble værende også for artisten Ozzy Osbourne.
Ved siden av perioden som solist i Black Sabbath, og sin solokarriere, er Ozzy Osbourne og hans familie også kjent for realityserien The Osbournes på MTV.


Samtalespørsmål

1. Hva kjenner du til av Ozzy Osbournes musikk fra før?

2. Gazing through the window at the world outside
Wondering will mother earth survive
Hoping that mankind will stop abusing her, sometime

Hva er det Ozzy uttrykker i dette første verset? Hvordan vil du relatere det til miljøproblematikken som er veldig i fokus nå? Jf. Rom.8: 19-22.

3. I'm just a dreamer
I dream my life away
I'm just a dreamer
Who dreams of better days

Dette er refrenget i sangen. Hva tror du han mener med at han er "en drømmer"? Hvorfor drømmer han om bedre dager? Ut fra det du vet om artistens liv, hvorfor tror du han ordlegger seg slik?

4. Your higher power may be God or Jesus Christ
It doesn't really matter much to me
Without each others help there ain't no hope for us
I'm living in a dream of fantasy

Hva tror du Ozzy mener her? Antyder han noe her om hvor han forankrer sitt håp for sin fremtid?

5. If only we could all just find serenity
It would be nice if we could live as one
When will all this anger hate and bigotry be done

“Serenity" blir oversatt til "uforstyrrelighet, opphøyd ro". Ozzy's ønske her er at vi alle skulle komme dit. Tror du dette er mulig? Hvordan/hvor kan man finne en slik uforstyrret ro? Vet du om andre livssyn der dette er et sentralt mål?
På hvilken måte deler kristen tro drømmen om at vi alle kan leve "as one"?

Ef 2,16-18 (The Message) snakker om denne enheten:

Christ brought us together through his death on the Cross. The Cross got us to embrace, and that was the end of the hostility. Christ came and preached peace to you outsiders and peace to us insiders. He treated us as equals, and so made us equals. Through him we both share the same Spirit and have equal access to the Father.

Hvilke tanker gjør du deg om disse bibelversene sett i lys av disse bibeltekstene?

6. Hvis vi mennesker klarer å finne en slik ro, vil det da løse våre problemer med hat, krig og ødeleggelser av jorden? Hvordan kan vi mennesker klare å løse alle problemene med det onde og utilstrekkelige i verden når vi selv er en del av problemet? Hva tenker du om dette?

Jesus snakket flere ganger om fred blant menneskene:

You're blessed when you can show people how to cooperate instead of compete or fight. That's when you discover who you really are, and your place in God's family. (Matt 5,9, The Message.)

7. Jesus sier at han er den eneste veien til Gud, og at det bare er gjennom forsoning med Gud at menneskene kan finne ekte fred. I Joh 14,27 snakker han om at han etterlater oss sin fred, og at dette er en fred vi ikke kan finne her i verden. Hva tenker du om dette i forhold til det Ozzy Osbourne lengter etter?

8. I'm just a dreamer
Who's searching for the way, today
I'm just a dreamer
Dreaming my life away

I siste refrenget synger Ozzy at han enda søker etter veien, at han drømmer videre, og til og med drømmer vekk livet sitt? Hva tror du han mener med å finne veien? Det er lett å drømme seg vekk litt når ting er vanskelig. Hva drømmer du om at skulle vært annerledes?

9. For de som kjenner til Ozzy Osbourne som artist, vet man at han er kjent for sin okkulte og mørke symbolbruk. Hva har symbolbruken hans å si for innholdet i sangene, med særlig tanke på sangen Dreamer?

10. Her finner du en link til musikkvideoen til sangen Dreamer som er lagt ut på Youtube. Her ser man noe av den symbolikken Ozzy er kjent for, om enn i en mild variant. Hva merker du deg ved av effektene brukt i videoen? (stikkord: stemning, ansiktsuttrykk, farger og lyssetting, barn kledd som svarte engler, ungene og Ozzy som holder sammen, sover etc.) Hvordan passer dette til budskapet i teksten?

Av Elin Svoren Hodøl
© Elin Svoren Hodøl/Damaris NorgeRelaterte linker
- Intervju med Ozzy i Dagbladet, 1998: http://www.dagbladet.no/kultur/1998/10/06/133197.html
- Den offisielle Ozzy Osbourne websiden: http://www.ozzy.com/index.php
- Tekster til Ozzy Osbourne sanger: http://www.lyricsdownload.com/ozzy-osbourne-lyrics.html
- Ozzy Osbourne i Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Ozzy_Osbourne
- Om sangen Dreamer i Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Dreamer_%28Ozzy_Osbourne_song%29


 

Relevante tekster
Platetittel: Down to Earth
Artist: Ozzy Osbourne
Utgivelsesdato: 16.12.2001.
Plateselskap: Sony Records
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå