R.E.M.

 Bare kall meg spedalsk. Et innlegg om tro og tvil


Can't say that I love Jesus,
that would be a hollow claim.
He did make some observations,
and I'm quoting them today:
"Judge not lest thee be judged."
What a beautiful refrain!

Tittelen på denne artikkelen ble uttalt av en deltaker i et prateprogram på amerikansk fjernsyn. Den videre utviklingen i prateprogrammet fortelles i R.E.M.-låten "New Test Leper". I USA, God's own country, kan ikke slik "blasfemi" tillates, så den stakkars debattanten blir avfeid med: "You are lost and disillusioned, what an awful thing to say!" For å være på den helt sikre siden avbrytes prateprogrammet med fem reklamer. "Samfunnet" har talt, man vil ikke ha noe med slike folk å gjøre! "Call me leper" lyder sangens refreng.

"New Test Leper" fikk meg til å tenke på en samtale jeg hadde med en venn for noen måneder siden. På vei mot turistforeningshytta var han dønn ærlig om sitt forhold til kristen tro; han la fram både det attraktive og det problematiske med kristen tro. Selv om han, i motsetning til prateprogramdeltakeren, faktisk "elsker" Jesus, så sa han en del ting om Bibelen som ville fått fundamentalistiske kristne til å se rødt og hevde: Du er ført vill, at du kan si noe så forferdelig. Det han delte var at han, for å bruke hans egne ord, klamret seg fast til et liberalt bibelsyn for å kunne overleve som kristen.

Vi tenker ikke

Nå er det ikke tid til noen bibelsynsdebatt her. Temaet her er: Hvordan møter vi tvilere? Eller, for å være mer ærlig: Hvordan møter vi de som er ærlige nok til å innrømme at det ikke er like lett å tro på alt som "gode" kristne bør tro på? For det er et faktum at det store flertallet kristne sjelden eller aldri tenker noe særlig over det de tror på.

Nå er det ikke noe glamorøst over tvil, snarere tvert imot. Men tvil finnes, og den må tas på alvor, noe som ikke blir gjort i svært mange kristne miljøer. Mange, som min venn, velger å holde kjeft i redsel for å bli en "spedalsk" blant de rettroende.

Tidligere biskop Per Lønning skriver i essayet "Ikke 'personlig' kristen" at fenomenet med kirkegjengeren som har klart for seg at han tror og ikke tror på en gang er et kjent, men dessverre lite omtalt faktum. Lønning ønsker seg større åpenhet omkring dette, både for at den som tviler ikke skal føle seg alene, men og fordi samtale om tro og tvil faktisk kan "virke trosstyrkende, både for den som betror seg og for den som mottar betroelsen".

Vi angriper

Vi begynte med å se på en situasjon fra et amerikansk prateprogram der en tviler bli avbrutt i rettroenhetens navn. Det tragiske og korttenkte var at i det utsagnet som hadde blitt slengt ut var det faktisk grobunn for en interessant samtale om hvem Jesus egentlig er. Dersom Jesus kunne gjøre slike fremragende observasjoner og si slike flotte ting, er det ikke da grunn til å undersøke nærmere hvem han hevdet å være?

Men nei, i stedet for å gå tvilen ærlig i møte så angriper vi med tungskytset og mister i prosessen både muligheten til å vitne om Jesus og en mulighet til å styrke vår egen tro.


Kilder:

Per Lønning: "Ikke 'personlig kristen'". Fra "Ikke til himmelen? Streiftog i grenselandet tro/vrangtro" (1995).
R.E.M.: "New Test Leper". Fra "New Adventures in Hi-Fi (Warner Brothers, 1996).

Av Atle Blomgren
© Atle Blomgren/Damaris Norge

Atle Blomgren er bistandskonsulent i Det Norske Misjonsselskap.

 

Relevante tekster
Platetittel: New Adventures in Hi-Fi
Artist: REM
Utgivelsesdato: 9. september 1996
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå