Ser du etter tillit og ærlighet? Forsøk eBay

 

Hvilken fantastisk ting internett er. Jada, det finnes ubehageligheter som lurer også her - og noen er virkelig urovekkende. Men de utgjør bare en liten del av min erfaring med nettet, og jeg blir lei av å se mennesker som bare gnager på de negative sidene ved internett. Brannmuren min stopper hackere, antivirusprogrammet beskytter med fra digitale sykdommer, og Google sparer meg fra å glo på ting jeg ikke helst ikke vil se.

Imidlertid finnes det ufattelige mengder informasjon som kan opplyse meg. Kvaliteten på mye av stoffet er riktignok ikke høy (en konsekvens av hvor demokratisk internett er), men det er sjelden vanskelig å finne ypperlig stoff bare man har lært seg å bruke søkemotorer godt og har fått litt øvelse.

Jeg er hver dag avhengig av informasjon jeg finner på internett. Men det som virkelig løfter humøret er når jeg møter på noe slikt som et samfunn (community). Jeg har ikke tid til å reke rundt på diskusjonsforum, men jeg har fått mengder av virkelig nyttige råd på tekniske problemer fra mennesker som deler generøst av sin tid for å svare på spørsmål.

Den nettsiden som muligens er mest oppmuntrende enn noen annen er eBay. Det er en auksjonsside med tusenvis av mennesker som byr og kjøper og selger. Jeg har funnet noen virkelig flotte kjøp der, og hver gang blir jeg forbløffet over at alt dette er bygget på et grunnlag av tillit og ærlighet. Personer som byr må stole at selgeren er ærlig i beskrivelsen av gjenstanden som selges; kjøpere må stole på at selgeren sender varen når de er betalt.

Du kan argumentere at eBay faktisk avhenger av egennytten - dersom du behandler noen dårlig vil de gi deg negativ tilbakemelding som vil belemre alle fremtidige handler. Det finnes noe sannhet i det, men jeg tror det ofte går lenger - noen av menneskene jeg har handlet med har strukket seg langt lenger enn det handelen egentlig krevde for å være hjelpsomme.

Det er en påminnelse om at det finnes verdier som flesteparten av menneskene setter pris på. Det fører til glede for andre og det er godt for oss når vi uttrykker disse verdiene, fordi vi er skapt til å være slik. Min overbevisning er at menneskene er skapt i Guds bilde. Dersom det er tilfelle er verdier ikke vilkårlige eller kun formålstjenlige, de reflekterer noe av Guds natur.

Det finnes virkelige farer på internett og eBay er ikke bare vidunderlig, men noen ganger er det godt å minne hverandre på at det finnes noen virkelig positive aspekter ved livet. Og vi skulle takke Gud for dem.

Av Tony Watkins
© Tony Watkins/Damaris Norge


Oversatt av Anne Solfrid Brennhovd - som er svært glad for den hjelpsomme selgeren som nylig strakk seg et hakk lenger enn forventet for at handelen kunne gjennomføres.

Relevante tekster

Følg meg - til den digitale verden


© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå